Panama – Guariadup

Video från en av alla vackra öar, Orduparboat, West Cocos

Har nu kontakt med en agent och påbörjat processen med Panamakanalen. Glömde ju skriva det sist. Vår förhoppning är att gå igenom kanalen under februari. Många båtar som vill gå igenom denna tid så det är lite väntetider. Är mycket papper, mätning av båt osv innan vi får en definitiv tid. Skall bli sååååå spännande eller så blir det det värsta jag upplevt. Tompi tar ner mig på jorden, ha ha.

Men nu njuter vi av norra San Blas. Vattnet i yttre skärgården är kristallklart. Snorklat en massa och sett vackra korallrev, sting-rays, barracuda och mindre färgglada fiskar.

Inte kört drönaren sen Kanada sist. Kommer en haj simmandes så kan man följa den med drönaren så klart är vattnet.

Ju närmare kusten man kommer desto grumligare blir vattnet pga alla floder som rinner ut. Men öarna är fantastiskt vackra oavsett vart man är.

Tog en en dingetur vid Mono Island längst med fastlandet och spanade krokodiler tidigt på morgonen men utan tur. Tror vi skrämmer dom med motorn.

Fick en sådan fin segling från Mono Island och norrut att vi fortsatte till ”civilisationen”, Nargana Island, ca 40 sjömil. Där uppe möttes vi av många segelbåtar som låg ankrade lite varstans.

Stor kontrast mot tidigare öar vi besökt. Väldigt vänliga och flera pratade lite engelska på ön. I affären fyllde vi på med en vattenmelon och en ananas. Igår tog våra färska grönsaker slut, har nu bara lökar kvar. Men morötterna som jag la in en och en i aluminiumfolie var fortfarande fina igår. Hade kunnat köpa mer vitkål och morötter helt klart i Colombia.

Men våra matförråd är fortfarande fulla. Tror vi klarar oss en lång tid framöver. Lite påfyllning av färska varor blir det i Panama City sen. Hade med 60 små chipspåsar till Tompi och massa jordnötter till mig till kvällssnack och vi har mer än hälften kvar, så ingen panik.

Vi kan förstå det kommer mycket skräp ifrån Karibien bl a och som blåser hit med vågorna, men detta är något annat. Inte sett detta tidigare i San Blas utan man har eldat upp sitt skräp.

Efter två nätter puttrade vi ut till Green Island, många båtar som låg ankrade där. Väl framme efter jag stängt av motorn går jag ner och känner diesel doften sprida sig. Läcka på retur slangen, fyyyy. Jag fick ligga och hålla för hålet så det inte sprutade medan Tompi fick fram grejor och bytte slangen som sprungit läck. Fy fasiken sa vi båda då eller vi sa värre saker som inte man skall upprepa här.

Höjden av otur tycker jag att röda dunken hade spruckit så det rann ut på durken. Fick bort all diesel under motorn till sist och hällde den i en dunke som inte läckte. Ingen go doft i båten.

Ingen fara, inget läckte ut i havet och nu bara dieseldoft när vi kört motorn.

Någon som har en idé på vad Tompi blivit känslig mot. Varit så hela hösten. När han badar i havet och kommer upp så är han vrål tät, nyser och snorar i timmar. Inträffar bara när han badar i havet.

Igår skulle vi segla ut till dom yttersta öarna men la ner det då det kom in en massa båtar. ARC-karavanen är nu här i San Blas. Många som seglar över Atlanten i slutet av november med ARC-rallyt till Karibien. Är en trygghet att ha andra båtar runt sig, daglig kontakt osv. Man kan även segla vidare med ARC runt jorden.

Vi väntar några dagar innan vi seglar dit ut och hoppas det är mindre båtar. Vi styrde kursen närmare fastlandet och ligger nu ankrade själva framför en superfin ö och med ett rev som dånar i bakgrunden. Tror vi är eremiter, ha ha.

Det varnas här för stora dyningar denna helg och nästa helg väntas dyningarna bli över 3 meter. Mycket vind utanför Colombia.

Torrsäsongen har nu kommit till oss, är soligt och bara fått lite regn på oss några nätter.

Helt klart jäkligt trevligt göra små stopp på dom olika öarna och undersöka havet ett tag till. Tyvärr förlorade vi gopro kameran vid sista snorklingen. Den var full med massa (tror jag) fina undervattens foton.

Over and out från två som njuter!

Published by

4 thoughts on “Panama – Guariadup

  1. Hej på er,
    Fantastiska foton, de finns så många magiska platser på vårt klot och ni får se massor. Ser så fram emot ert ”veckobrev” det är en njutning att få följa er resa. Ha det gott och fortsätt njuta i paradiset.
    Kramar/
    Marie och Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *