Colombia – Santa Marta / medellin

Varit en händelserik vecka med magstrul, rånförsök på mig, besökt Medellin samt vi har beställt Starlink.

Stackars Lisa och Tompi åkte på någon magåkomma som kom och gick. En dag bra och sen dåliga. Lisa är nu fit for fight igen och hoppas Tompi nu går mot detta också. Annars får vi gå till doktorn nästa vecka.

I söndags var L och T lite halvkrassliga så jag tänkte gå till en mataffär och leta efter knäckebröd. Kanske 500 meter från marinan går jag i lugn och ro när plötsligt 2 killar på MC försöker ta min väska som jag har runt halsen och under armen.

Jag ramlar omkull på gatan och börjar skrika och sparka medan en av killarna drar i min väska och jag drar tillbaka. Till sist springer han i väg och hoppar upp på mc:n och dom drar i väg. Kommer upp på fötterna och jäkligt nöjd han inte fick med sig något. Tappade bara mina solbrillor i tumultet och kom undan med blåmärken på arm, höft och rygg och lite mörbultad några dagar.

Inte drömt mardrömmar efteråt utan mer förvånad och arg dom hoppar på mig en söndag förmiddag. Gatan låg öde och nu lärt mig att inte gå på tomma gator själv här. Hade dom haft vapen skulle jag lämnat ifrån mig väskan.

Vi åkte i väg tidigt på tisdagen till flyget och var i Medellin vid 9-snåret. Är riktigt billigt flyga inrikes, kommunala transportmedel samt åka taxi.

Tror vi alla blev wow över vyn som mötte oss när vi kom ut ur tunneln och fick se staden. Staden ligger nere i en stor dal med hus som klättrar uppför bergen åt alla dess håll.

Liten snabb historik om Medellin. Under 80-talet styrdes stora delen av världens kokainhandel från Medellin där Pablo Escobar hade sitt högkvarter. Är näst största staden i Colombia. Bor ca 2,6 miljoner människor där.

För närmare 8 år sen skrev presidenten på ett avtal och började utrota allt våld runt kokainet i hela Colombia. Ville göra Colombia till ett bättre land. Så för 10 år sen hade vi kanske inte besökt staden men sen 5 år tillbaka är nu Medellin ett stort turistmål med sin historia, klimat och charm. Vi blev alla väldigt förtjusta i staden.

Var ute på en cykeltur med ett annat par och guide runt staden. Turen var runt 20 km och vi gjorde flera stopp, historia blandat med lite lättare mat.

Besökte ett område efter cykelturen som heter La Comuna 13, var tidigare stadens ”farligaste stadsdel” men som nu blivit ett turistmål.

Kvarvarande kriminella i området är väldigt måna om turismen då dom tjänar mer på detta. Omvändningen blev efter ett 4 dagars krig mellan staten och dåvarande gäng då många dog och staden började hjälpa till med bland annat rulltrappor som band samman även den övre delen av området till resten av staden, då det innan var väldigt isolerat.

Massa graffitimålningar ringlar sig längs med en liten väg uppför slänten och genom husen. Så många duktiga street dansare vi såg och målningar. Just love it!

Den 8:e december är det en högtid för att julen närmar sig (kristen högtid). Alla köpte ljus och ställde utanför sina hus och man träffade vänner och släkt.

I och med detta datum skulle även parkens lampor tändas upp då julen närmade sig. Ungefär som vi har i Göteborg.

Precis kl 19 tändes lamporna upp och folkmassan skrek, fotade och var allmänt lyckliga. Var gamla som unga där och riktigt mysig stämning med sång och street dansare.

På torsdagen blev Tompi dålig igen och låg hemma på hotellet i sängen eller satt på toa kanske jag skall skriva. Stackarn, men vi hade köpt lite olika tabletter som hjälpte så på eftermiddagen träffade han oss i stan. Vi åkte då stadens äldsta linbanelinje som är 18 år gammal.

Hade vi fortsatt lite till hade vi kommit upp till en park där det finns jättefina hiker att göra. Var inte riktigt läge för det denna dag.

En Disneyfilm, Encanto, handlar om Colombia och detta tema bygger hela parken på vi besökte. En film vi måste se.

Klimatet älskade Lisa och Tompi, jag tyckte det var för kallt på nätterna. Staden ligger på 1500 m.ö.h. och det regnar varje eftermiddag nästan. Drygt 20 grader på dagarna och nätterna runt 15.

Killen vi hade som guide på vår cykeltur var supertrevlig och på fredagen plockade han och en chaufför upp oss för en Pablo Escobar tur.

Åkte först till numera ett monument över huset där Pablo med familj bodde när det bombades. Dottern blev döv av bomben men hela familjen klarade sig.

Pablo föddes 1949 och växte upp i ett vanligt hem. En god vän introducerade honom in i kokain branschen. Han var tydligen väldigt smart och under 80-talet var han med på Forbes lista över världens rikaste personer.

Han hade massa olika hem och levde enkelt i vardagen. Var gift och fick 2 barn. Han försökte kontrollera politiken. Många sörjde honom när han dog då han hjälpt många fattiga colombianer på diverse olika sätt samtidigt som han var riktigt hatad av många och hade många liv på sitt samvete runt om i världen.

1989 kunde han inte längre undslippa fängelse, det löste han genom att bygga sitt eget fängelse (idyllisk oas) dit han tog med sig lite andra utvalda fångar.

Efter 6 månader rymde Pablo då polisen var på väg till fängelset för att döda honom sägs det. Efter detta gömde sig Pablo för polisen, FBI och kartellen tills han blev dödad 1993, skjuten.

Vägen upp till fängelset var så vacker och det fanns fria stora pumor där samt kattdjur.

Det var ett samarbete mellan polisen, FBI och kartellen som blev avgörande för hans död. Fotot ovanför är så makabert, polisen med flera överlyckliga för dom tagit död på honom.

Besökte även hans familjegrav som ligger på en kyrkogård. Flera släktingar ligger där. Varje dag kommer folk och sätter blommor på deras gravar.

Hans fru och son lever numera i Argentina. Tösen vet man inte riktigt vart hon bor. En skröna är att Pablo fortfarande lever utomlands tillsammans med dottern.

Ledsen det blir en historia blogg men staden var så intressant och vi vill minnas.

Staden i sig är otroligt grön med massa träd och växter överallt. Bidrar till mysigheten i staden.

Den 14:e skall vårt paket från Starlink komma. Flipp eller flopp lär vi få veta senare. Är en hel djungel hur man skall göra och gå till väga och vilket abonnemang man skall ta.

Vi valde att vi bor i Colombia och kommer flytta lite då och då under året. Väljer man RV modellen kan man inte byta kontinent. Återkommer med mer fakta när allt är på plats. Elon Musk har precis fått tillstånd att skjuta upp ytterligare 7500 satelliter.

Over and out från ett härligt Colombia!

Starlink beställt och hårdvaran skall levereras nästa vecka

Published by

4 thoughts on “Colombia – Santa Marta / medellin

 1. Hej på er och trevlig 3:je advent.
  Så roligt att få lite historia, spännnande. Hoppas att Lisa o Tompa mår bättre nu. Ser fram emot era nya utflykter.
  Massor med kramar
  Marie o Claes

  1. Finns så mycket intressant historia. Ju äldre man blir desto mer intressantare tycker jag.
   Än är vi inte klara med Colombia.
   Ha en fin advent i snön!
   Kramar från värmen

 2. ! Hola !
  Vilket äventyr , rena rama thrillen
  Tur att det gick bra !
  Hela resan blir en fin bok att ge ut sen !?
  Ha en go Advent

  Kram Ingela

  1. Hola!
   Vissa veckor händer det mycket, bara älskar det.
   Samtidigt kan det vara underbart att bara guppa omkring på havet.
   Nu får ni snart njuta av snön, mamma skickade foto.
   Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *