JamaicA – HEJDÅ

Nu är Lisa ombord och installerad 😍

Blev lite ”ståhej” på tisdagen när vi skulle hämta Lisa nere i Kingston, då vi låg kvar på nordsidan i Port Antonio. Halv 7 var vi vid busstationen men konstig stämning rådde där. Busstrejk för bussarna till Kingston. Dagen innan hade det varit vägspärrar och man hade slitit ut folk ur bilar och bussar vid vägspärrarna brutalt. Såg detta sen i efterhand på nätet.

Hyra bil rekommenderades inte pga det var lite brutalt vid vägspärrarna. Slutade med att vi fick tag i en Taxi kille som körde oss ner till Kingston på småvägar och undvek vägspärrarna. Blev lyckat och vi hann med ett besök i bästa båtaffären vi sett på väldigt länge. Måste vara Karibiens bästa, sådant sortiment. Var i en villa och man gick in i tror jag 7–8 rum som var proppade med bra saker. Tyvärr inga solceller till oss, men dom ringde runt till 4 olika firmor och kollade för oss.

Härligt ses igen, då det var 5 månader sen sist. Hon var sig precis lik, kanske lite längre hår men annars lika knäppa humor. Hon trivdes super i Australien. Kom in i vår dygnsrytm efter 2 dagar, 16 timmars tidsskillnad. Stackarn fick hänga med andra kvällen över till en annan båt vi träffat här på lite drinkar. Ett yngre engelskt par som kom från Colombia och är på väg hem till England.

Har kommit in flera båtar sen jag skrev sist. Fick rådet att stanna kvar här i Port Antonio då det är säkert, vackert, lätt att ta sig till olika saker etcetera. Är glada vi stannande då man inte låg så roligt i Kingston.

Vi har varit ute på lite dagsutflykter till olika stränder och delar av ön genom routetaxi. Är en personbil som kör folk i stället för minibuss. Kostar lika mycket som en vanlig busstur.

Ibland sitter man 5 personer i bilen och helt plötsligt är man 7.

Vissa stränder tar man ut en avgift på. Dom med dyra avgifter har vi struntat i och tagit dom publica i stället. Winnifred är mysig liksom atmosfären där.

Alltid kul testa den lokala maten och en ny favorit för oss (främst Lisa och mig) är Ackee/Aki. Gjort riktigt god gryta med det och även köpt med oss. En av anledningarna Bolt sprang så snabbt var att han jämt åt det, ha ha.

Flera filmer har spelats in här på norra delen av Jamaica, bl a Cocktail och Den blå lagunen. Regnat lite nästan varje dag sen Lisa kom, men det gör inte så mycket. Det är väl därför det är så otroligt vackra gröna färger.

Igår var vi på en superfin utflykt upp till Blue Mountains, drack både deras kaffe och vandrade. Taxi killen, Kevin, som körde oss till Kingston hämtade oss på morgonen körde oss upp till bergen. Var liten väg som slingrade sig uppåt med djupa stup på sidorna.

Väl uppe i bergen stannande vi hos några kaffeodlare som hade diverse olika frukter och kaffeträd i slänterna.

Dom gjorde kaffe till oss och måste säga det var supergott. Tog ingen mjölk i ens.

Efter fikat gav vi oss i väg för en vandring uppe i bergen, hade med oss 2 guider. Dom sa man inte fick gå ensam, för lätt att gå vilse.

Seglingen ner till Colombia vet vi kan bli väldigt tuff, svårt hitta ett fönster och vi vill gärna till Santa Marta först. Strömmen sätter oss åt väst och vinden kommer från öst medan vi skall söderut. Tisdagen och onsdagen ser jobbiga ut med vindar på 20–30 knop och relativt stora vågor i sidan.

Tror vi testar att sticka imorgon och försöka segla så långt vi kan mot Haiti innan vi svänger söderut. Blir ca 520 sjömil vår planerade rutt.

Emil är hemma och kommer ge oss väder 1 gång per dygn. Skönt ha någon på plats som kan supporta. Han börjar bli riktigt van nu, ha ha. Ludde är i Spanien och roar sig gladeligen, han blir nog där några månader till.

Skall kolla vädret igen innan vi bestämmer oss. Vi måste bara säga till marinan så kommer tullen imorgon och vi gör vår utklarering.

Over and out från Asta med crew!

Published by

6 thoughts on “JamaicA – HEJDÅ

 1. 1: advent här hemma i Sverige. Idag har vi varit runt på de vanliga platserna och efter det avslutat dagen med lammfärsbiffar, rotfrukter och äppelkaka med vaniljsås.
  Hoppas att ni alla har bra dagar.
  Evy, Anders, Bodil och Nova (lagott)

  1. Är en fin tradition ni har på 1:a advent. Kul både träffas och äta gott tillsammans.
   Blev riktigt sugen på äpplekaka med vaniljsås nu.
   Ha en jättefin julmånad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *