Dominikanska Republiken

Nu har vi bokat flyg till Sverige, den 26:e maj landar vi. Vart vi lägger Asta är ännu oklart, väljer mellan 2 alternativ.

Luperon med omnejd är super nice, vi stortrivs. Haft en värmebölja med 36 grader på dagarna (28 på natten) och ingen vind. Men nu framigenom skall det vara normala temperaturer och lite vind. Denna temp är för hög för mig på dagarna och för Tompi på nätterna. Våra fläktar går non-stop.

Blåst mycket runt om, läste idag det är 5 F (ca 2,7 grader C) högre vattentemp än normalt för årstiden skrev metrologerna.

Vi valde att bli kvar på DR av flera anledningar. Tyvärr ett dyrare alternativ än Curacao om vi tar upp Asta på land under tiden vi är i Sverige. Vår färdväg till hösten med förhoppningsvis besök på Kuba o Jamacia innan vi drar oss mot Colombia, San Blas och Panama vägde tungt.

Vi hyrde bil 2 dagar och åkte till Puerto Plata och sen andra dagen inåt landet till Santiago. Pust o stön, körkort undrar jag om man tar här och sen alla dessa moppar. Men man vänjer sig, så dag 2 var betydligt lugnare. Tror bara jag skrek 5 ggr mot 50 första dagen, ha ha.

I Puerto Plata är det en del turister, chokladfabrik och romtillverkning. Vi strosade runt lite men hade lite ”fakta” som vi försökte hinna med. Besökte även marinan där vi skall ta upp Asta i oktober eller nu. Kollade upp lite med solpaneler då vi skall byta till hösten. Grejor till vår water maker måste vi oavsett beställa från Usa.

Vi har sytt upp 6 st nya luckskydd, som man har på utsidan av luckorna. Våra gamla var bra slitna. Började då prata om vår soffa, slutade med att vi gick upp med våra 14 delar av soffan till Flaco som nu klär om dom.

Vi har hämtat hem 4 delar nu. Ser väldigt bra ut. Skall bli kul med nytt tyg……….nytt hem till hösten. Skräddaren är gullig och där han själv köper sina tyger dit skickade han oss. Till Santiago åker man inte som turist utan det är mer lokalbornas shoppingstad med ca 1 miljoner invånare. Väldigt bra priser på det mesta.

Älskar strosa runt och se det verkliga landet man är i. Hittills har alla vi mött varit trevliga o vänliga. Känt oss säkra.

DR har drygt 10 miljoner invånare, är 10% i storlek av Sverige. Hög arbetslöshet men hörde turisterna börjar nu vända tillbaka. Man bygger en hög bevakad mur mot Haiti, detta för att minska smuggling av diverse saker. I Haiti har det varit 225 kidnappningsfall första kvartalet. Inget land vi skall segla till.

DR utropades 1844 som självständigt från Haiti. Usa ockuperade landet mellan 1916–1924 pga en obetald utlandsskuld. En militärkupp av general Trujillo 1930 blev upptakten till 30 års diktatur tills han mördades 1961. Idag har landet en president och de sociala klyftorna är djupa.

Bland det bästa med DR är frukten. Allt odlas här på ön och just nu är det säsong för avokado, mums.

Påbörjat lite förbättringar och allmänt underhåll. All sanering av alla utrymmen med vinäger blir sista veckan. Läckan vi fick på seglingen till Berry Island har aldrig inträffat igen. Det var ju extremt tuff segling med mycket vind och stora vågor. Hade samma bog hit till Luperon med mycket vind och vågor men ingen läcka. Tog ner innertaket och allt såg bra ut. Vi väntar och ser om det återkommer och om vi kan lokalisera läckan mer.

Hittat ett gäng som kör yoga 3 mornar i veckan, härligt både träna lite och träffa lite nytt folk.

I viken där vi ligger kan man inte bada eller köra watermaker. Parasiter i vattnet bl a och massa annat onyttigt. Man köper från Papo vatten som han kommer ut med, 5 gallon per dunk. Alla i hela landet dricker detta dunkvattnet.

Har en massa att berätta om detta ställe, men måste nu återgå till lite underhållsarbete. Varje eftermiddag har vi haft åska på håll och hörde även det haglat i landet. Högsta berget på ön är drygt 3100 m. Tyvärr väldigt lite regn hos oss, hade varit skönt med en rejäl regnskur för att tvätta båten.

Over and out från två svettiga sailors!

Published by

One thought on “Dominikanska Republiken

  1. Så gott det ser ut med avokadon. Det måste smaka fantastiskt. 🙂
    Kram, snart syns vi!
    Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.