Dominikanska Republiken – Luperon

I tisdags efter lunchen kastade vi loss och satte kurs mot Dominikanska Republiken (DR). Fann ett okey väderfönster för denna passage på drygt 400 sjömil.

Hade en fin vecka i George Town med mycket vind och squalls. Hade hört om att det var en riktig seglar community och vi måste verkligen säga att det var det. Varje morgon var det ”möte” via VHF radion lite om vad som hände o skedde, eller om någon behövde hjälp etcetera.

Var en del båtar som draggade i den hårda vinden och alla kom då med sina dingar och räddade upp situationen. Tompi blev hjälte en av dagarna då han var på rätt plats och hjälpte en draggande båt.

Var riktigt fina stränder runt om oss. Man blev inte så sugen på att snorkla då det blåste såpass. Veckan bara rusade förbi, blev lite promenader, fika med vänner och hålla koll på vädret. Några kompisbåtar är på G hit till Luperon, men dom tar det ö för ö ner och mer dagsetapper.

För att segla denna passage rekommenderar vi att man läser på lite innan. Är ofta/alltid vind rätt i nosen och stora vågor. Står jättebra i boken vilken väg som är lämpligast.

Efter lunch satte vi kurs, visste det skulle vara stora vågor och mycket vind under tisdagen o sen mojna lite under onsdagen. Seglade i stort sett hela trippen på 40 grader, så livet ombord blir lite halv jobbigt när båten lutar. Var gott ha färdiga middagar med sig. 2 av nätterna under min vakt spillde jag ut mitt te……grrrr……bara börja om igen.

Gick för motor några timmar under torsdagen då vi skulle gå rätt mot vinden. Är lite skönt laddabatterierna. Tompi gjorde en mätning under tre nätter hur mycket el vi förbrukade varje natt, blev ett medel på 12,5 A per timme. Autopiloten, kyl o frys drar en del.

Hade hört det bästa är att ankomma på morgonen innan brisen tar vid, och angjorde på fredagen morgon. Väckte Tompi när vi nästan var framme och vi båda blev glatt överraskade av hur fint det var att glida in här. Massa berg och grönt om oss.

La oss vid en boj, ont om ankringsplatser då alla ligger för boj. Bojen kostar 3 USD per dag eller 75 USD för en månad. Vi har sagt vi ligger här en vecka eller kanske 4 månader. Mer om detta snart.

Papo som har hand om bojarna ropade upp Armada som kom ut till oss. Vi fyllde i lite papper och dom tog kort på passen, båtcertifikatet samt utklareringspappren från Bahamas. Jätteslafsigt klädda och ingen auktoritet alls. Efter detta hade vi sällskap med dom till dinge docken och gick sen till dom övriga 3 instanserna, pust. Väldigt vänliga men dåliga på engelska. Tyvärr har vi tappat den lilla spanskan vi lärde oss på Gran Canaria.

Älskar höra allt spanskt tjatter, oordning och inte så korrekt. Luperon är ingen turistby utan här är mer seglare och lokalbor.

Luperon är känd som ett jättebra orkan hål. Vår plan är att segla till Samana och sen till Curacao men vi kollar på att lägga Asta här 4 månader på en boj. Vi kommer ha Papo som tittar till båten varje dag, skrubbar botten varje månad samt tittar samtidigt till bojens status. Skulle en orkan komma så drar han in båten till mangrove som hela Bayern är omringad utav.

Vi är inte försäkrade för namngivna stormar i Curacao heller, måste vara under 10 N. Curacao ligger på 12 N. Men det är ytterst sällan det är orkaner som drar över där. Här i Luperon går stormarna söder om. Hörde att man tror orkansäsongen kommer komma tidigt i år pga. att vattentemperaturen redan är så hög. Vi hade 29,3 grader ute till havs.

Har hittat ett bra ställe att ta upp Asta på land under oktober månad i Puerto Plata. Finns flera för och nackdelar med Luperon kontra Curacao. Inbrott i båten är en större risk här. Återkommer med hur det blir.

Over and out från ett charmigt Luperon och Glad Valborg!

Published by

One thought on “Dominikanska Republiken – Luperon

  1. Hello sailing guys! We are back in Tazacorte and i am ill, so i read a lot. Funny coincidence i am reading a lot about Dom.rep and its history, the dark years… I am happy to get some Information how it is today from you directly. Stay save and healthy Mirjam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.