Bahamas – Nassau

Nu jäklar har vi fått fiskar på kroken ……….bara Barracudor hittills. Dom är allt läskiga med sina tänder när man drar upp dom. Vi har lossat dom från kroken och slängt i dom vi fått. Blev lite rädda att äta Barracuda sen vi fick höra att dom kan vara giftiga.

Efter förra bloggen seglade vi söderut och in genom ett grunt sund, pirrigt med dyning när det är så grunt. Adrenalinpåslag hos mig. Måste ha någon i fören hela tiden som håller koll. Väl igenom sunden ankrade vi på en sagolik vacker plats.

Vattnet var strömt men ankaret satte sig fint och ingen dyning. Helt öppet mot väst, fint med solnedgången. En av dom vackraste platserna vi ankrat på.

Häftig plats med klart vatten och alla dess turkosa färger. Vädret får styra vår agenda och hittade ett fönster för att segla söderut utan alltför mycket vind, seglade på ca 40 grader ner till huvudön. Ankrade i en stor vik med öppning mot väst. Till West Bay var det drygt 40 sjömil och det låg nog en 10 båtar i viken när vi kom.

Var en del dyning då det blåst mycket på oss. Tittar man på vindarna på sjörapporterna är det nästan alltid vindbyarna som är medel. Hela nordvästra delen av huvudön är privat, alla ”rika” bor i en stor community som är inringad med staket och taggtråd. Jättestort område med stora villor.

Runt om finns det ingenting mer än en allmän strand, det inhägnade området eller en stor nationalpark. Var en dag i parkens beach när tjejen som jobbar där skriker till. Hon trodde det var hajar som simmade i vattenbrynet, var delfiner. Rolig tjej som berättade en massa för oss.

Träffat flera båtar och fått tips på platser och massa historier om hajattacker här. Blir ju livrädd när man hör om dessa. 2019 blev en tjej dödad här och en annan skadad. Är tydligen flera hajattacker här då man matar hajarna för att få se dom. Bullsharks finns det gott om här och dom vill jag inte möta.

På söndagen var det lugnt väder så vi kunde lämna båten en längre tid och började promenera 1,5 timme på landsvägen och hejade på dom tävlande i triathlontävlingen, cyklisterna varvade oss. Var 130 startande i tävlingen och start och målgång på den allmänna stranden.

Träffade på en dam med så färgsprakande kläder och hatt. Hon väntade på en buss som aldrig kom. Slutade med att hennes son kom med bilen och körde i kapp bussen så vi kunde åka in till downtown.

Blev en kul dag i centrum, 6 stora kryssningsfartyg låg inne. Vi drog oss utanför centrum och strosade runt. Träffade många lokala och deras bussystem är underbart. Vår buss gick sällan och någon tidtabell tror jag inte finns. Ville man kunde bussen köra en dit man ville fastän det låg utanför deras rutt.

På måndagen blåste det rejält och totalt vindskifte mot nordöst. Vi draggade på fm liksom många andra. Fick ankrat om o låg sen tryggt. Dyker alltid ner på ankaret men känns som om när det blir totalt vindskifte har ankaret svårt att sätta sig igen. På tisdagen runt lunch hade det lugnat sig så vi tuffade för motor mot centrum, hamnen. Var ca 15 sjömil och sjön jobbig. Men skulle vara lika jobbig kommande dagar så vi tuffade på.

Vi kör med explorers sjökort som är bäst här i Bahamas. Navionics och övriga är betydligt sämre har vi lärt oss. Är svårseglat med grunt vatten, strömt samt korallhuvud som sticker upp och inte med på några sjökort. Så seglar man på grunt vatten måste man ha någon i fören.

Nu ligger vi precis vid hamninloppet, jättekul att se alla kryssningsfartygen glida in på morgonen och sen lämna på eftermiddagen. Även fraktfartyg som kommer och går. Vi kan dra upp dingen på stranden här och låsa den när vi är i väg.

Imorgon måste vi flytta oss då det skall blåsa rätt in där vi ligger. Skall bli massa regn också. Blir en blöt dag imorgon för kungligheterna som anländer nu, Prins William med frun Kate.

Vi kommer ligga kvar här i sundet o plocka upp barnen som kommer på söndag kväll. Hittat en plats ner till vattnet där man sjösätter båtar som är öppen där vi kan plocka upp dom med dingen. Inte lätt att hitta platser då allt nästan är instängt med staket. Är hög kriminalitet här på Nassau. Många affärer har en dörrklocka och är låsta.

Skall bli så gott att få krama om dom och utforska Exumas.

Over and out från Nassau!

Published by

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *