Bahamas – Grand Bahama Island

Känns lite overkligt läsa om hemskheterna som pågår medan vi är bland palmer, vita stränder och turkosfärgat vatten. Klump i magen varje morgon när man skall läsa senaste nytt.

Kuba har vi bojkottat, läste dom stödjer Putin och hans vägval.

Vi ligger som i en egen liten värld, i en kanal precis innanför havet framför Tobys familjs hus. Där bor dottern Lotta med Ricky.

Toby och Marianne hade Mats båt liggande här efter den hittades. Den var ute på drift i Atlanten i 8 månader. Fixade och donade för fullt med båten tills Mats kom ner. Dom är supersnälla och låter oss ligga här och kör oss om vi har ärenden eller visar oss runt.

Vi lämnade West Palm Beach i fint väder i söndags eftermiddag, massa båtar ute som badade och lekte. Hann inte mer än komma ut ur hamninloppet förrän vi märkte avdriften från golfströmmen. Hissade segel direkt och seglade på autopiloten, wind 40 grader. Ville inte gå lägre än 40 grader då avdriften ökade. Vinden skulle vrida på natten sen mot nordliga vindar. Vårt spår såg väldigt kul ut, som en böjd banan. Golfströmmen blev starkare och starkare, ju längre ut vi kom och avtog när vi närmade oss Bahamas.

Var tvungen gå in vid högvatten till immigration o customs. Några grunda ställen som våra 2 meter inte klarar. La till vid bensinmacken där immigration och tullen ligger. Efter ca 2 timmar var allt klart. Fick besöka båda ställena som låg i samma rum men hade vattentäta skott mellan sig.

På kvällen vid överseglingen pajade vår watermaker. Ena cylindern lossade. Sprutade saltvatten i hela toaletten. Tompi har lagat den andra cylindern tidigare (i Maine) och nu var det dags igen.

Lite fakta om Bahamas, består av ca 700 öar varav ca 30 är bebodda. Ö kedjan är ca 500 sjömil från norr till syd. Det är vänstertrafik då Bahamas tidigare var en brittisk koloni. Blev självständiga 1973.

Otroligt grunt överallt, utan mellan vissa öar där det är flera tusen meter djupt. Svårseglat för oss med 2 meters djupgående. Grand Bahamas som vi är på nu har råkat illa ut av orkaner, både 2016 och 2019. I den sista orkanen dog en massa människor, värst drabbat blev nordsidan här och ön Abaco. Pandemin därefter har gjort att många delar av ön är som en spökstad, övergivna hotell och lite folk.

Igår skulle vi ta ett PCR test, dag 5, sa dom på immigration. Åkte dit med Toby men när vi väl var där var det strul med vårt Health Visa så vi fick åka till huvudkontoret. Där meddelade dom att vi inte behövde göra något ”dag 5” test. Allt är lite osäkert o rörigt. Vi har på papper att vi får stanna i 60 dagar och båten har ett 3 månaders cruising permit.

Freeport är en stor hamn där många kryssningsfartyg, containerfartyg och bamseoljetankers går in. Kul att jättestora oljetankers kommer hit och lastar av oljan till mindre fartyg som senare går vidare till bl a Usas:s östkust. Djupet inne i Freeport hamn är 15 meter. Bahamas är ju känt för sitt grunda vatten.

En dag kom en båt farande förbi oss i en väldig fart, sen hörde vi en jättesmäll. Är en bro precis öst om oss och hela radarn flög av på båten. Han missbedömde höjden. Är 1 meters tidvatten här.

Under veckan har vi ätit havs snäcka och haj som Ricky lagat till oss. I dessa jättesnäckor ligger som stora sniglar. Man äter dom råa med lime, lök, chili. Blir som en sallad.

Vår plan var att lämna här i torsdags och segla söderut men ändrade våra planer då vi får besök i slutet av mars till Nassau ❤ Nu grunnar vi på om det är möjligt för oss att segla norr om Grand Bahama till Abaco pga djupet. Nu i helgen blåser det friskt, byar upp till 15 m/s. Nästa vecka friska vindar och känns inte bra med vågor på grunda vatten.

Over and out och från paradiset!

Peace & Love

Published by

6 thoughts on “Bahamas – Grand Bahama Island

  1. Att missa Kuba är en piss i Mississippi om man sätter det i parantes mot folks lidande. F-n för alla onda makter.
   Mycket på nyheterna här, sätter sina spår i paradiset.
   Kramar

 1. Sicken resa ni gör! Är det inte läskigt att äta jäääättesniglarna? Hur stora är de? Äter man dem levande?!

  Massor med kramar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.