Frankrike – St Pierre – Miquelon

I tisdags kom det ett positivt mejl till oss. Vi slapp infinna oss i rätten och inga böter då man lade ner ärendet, pust va skönt.

Vädret är som bäst nu, lite småkulingar några gånger per vecka och inte så mycket dimma. På vintern kommer det en del snö, sjöarna fryser och innerhamnarna får ett tunt lager is. Är nog riktigt rått och kallt klimat större delen av året.

Stormen Ida ser ut att komma till oss i helgen. Fredag till söndag ser lite ”läskiga” ut just nu vädermässigt.

I byn St Pierre ligger husen tätt, färgglada. Svårt att se om det är en affär eller en vanlig villa. Inte mycket som visar att det finns en verksamhet där. Allt är stängt på ön mellan kl 12-14 då man äter lunch. Även café är stängda.

Samhället är verkligen uppbyggt och man har allt på ön. Man har ett visst självstyre men tillhör Frankrike och Emmanuel Macron är president. Valutan är euro. Alla pratar franska men många pratar lite knagglig engelska och blir inte sura för vi inte talar franska som vi upplevt på andra franska öar vi besökt.

Tror jag visar med foton vad vi pysslat med. Har en massa foton som jag vill visa.

Stora tösen på s/y Mirabella har gått i seglarskola här under 2 veckor. På fm är det dom mindre barnen och på eftermiddagarna är det dom lite större som är ute och seglar hobby Cat. Även på kvällarna är det stor verksamhet på yachtklubben. Vi och Mirabella är dom enda utländska båtarna här. När Mirabella anlände gjorde lokal TV ett reportage, fördel när dom pratar franska. Töserna är nu 6 och 10 år gamla och dom har varit ute i 4 år. Barnen hälsar på lite då och då och livar upp oss, vi pratar engelska med varandra.

Under sommaren går det ett direktflyg till Paris, en gång i veckan. Sista planet går nästa vecka. Hörde precis planet lyfta. Barnen har skolgång på ön tom högstadiet förstod jag det som, sen pluggar dom på gymnasiet i Paris eller i Kanada.

I fredags såg vi en liten lucka i vädret för att segla till den andra stora ön, Miquelon. Svårt ligga där när det blåser ost. Samtidigt hade man samlat ihop 5 segelbåtar som hade ett race till ön. Starten gick kl 13 och lokal TV var på plats. Vi stack en stund efter och tog vägen om en ö där det finns Puffins.

Skulle blåsa runt 8 m/s men vi hade konstant vind runt kuling. Vindstyrkan överraskade även båtarna i racet och en av dom gjorde en rejäl kinesgipp. Grått och trist men så kul att segla igen. Vi tog en boj utanför hamnen 2 nätter och sista natten gick vi in i hamnen. Natt 2 vid bojen var mer än rullig, blåste kuling hela helgen.

Under söndagen gjorde vi en underbar vandring. Här kommer skogsmullen i mig till känna, njöt till fullo i 6 timmar.

På måndagen var det sol och dags att segla tillbaka till St Pierre då tisdagens väder var riktigt bus (riktigt bus utanför oss nu). Kändes som att komma hem när vi seglade in.

Precis mejlat om att göra ett PCR test nästa måndag och sen segla till Kanada på tisdagen. Måste ha ett PCR test med oss som inte är äldre än 72 timmar när vi anländer till Kanada. Tänkte ta oss till Newfoundland, Fortune. Där kan vi klarera in och det ligger nära St Pierre. Men vi får väl ha allt lite öppet med tanke på all vind och regn som väntar oss.

Over and out från ett fantastiskt Frankrike!

Published by

12 thoughts on “Frankrike – St Pierre – Miquelon

 1. Hello Annika, you discovered a new island for us. What a beauty! Glad that the trail is gone
  Looks as if the french over there are quite kind. We follow you, i am nosy where you are heading next.
  Big hug Mirjam

  1. The French people are really Nice and helpful. Newfoundland here We come next Thuesday. Hope they don’t change the rules. Now are they open up for us 7th September.
   Big hug to you

 2. Hej,
  Vilka fantastiska bilder!! Måste ju vara ännu mer imponerande i verkligen. Hopps ni är på en bra plats nu när Ida närmar sig. Hon har ju ställt till det på sin väg.
  Håller tummarna att allt går bra o ser fram emot näst blogg.
  Kram på er från ett soligt Sävedalen
  /Marie o Claes

  1. Ida drog över inatt, blev en mild variant.
   Larry som kommer nästa helg enligt prognos ser väldigt ”nasty” ut.
   Naturen här är super läcker. Så mäktigt
   Kurera dig från borrelian ❤️‍❤️‍❤️‍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *