Frankrike – Saint-Pierre et Miquelon, St. Pierre

Nu är vi i Frankrike och anses kriminella av polisen, blivit bötfällda 1500 Euro, usch sådan fredag vi hade.

Seglingen från Halifax hit till St. Pierre var riktigt bra, hyfsade vindar och 2 dagar med sol och en med dimma.

Tiden i Halifax var underbar med massa värme, småfixade med båten på söndagen. Kruxet var att vi inte fick gå iland. Fick besök av en SUP: are, Judy. Underbar människa och vår räddare i nöden. Riktig seglare och fixare. På måndagen började vi försöka få till ett PCR test. Inte det lättaste när man inte fick gå iland. Hade fått ett telefonnummer utav Border Control men det ledde ingenstans utan det ledde till en lång och många inblandade mail korrespondens. Otroligt hjälpsamma. Slutade med att vi fick tillåtelse att gå iland och göra ett test. Judy hjälpte oss boka en test tid för oss långt från båten………….synd vi fick gå genom hela Halifax och njuta av staden, hi hi.

Mejlade alla papper som behövdes till ST. Pierre på måndagskvällen, dock ej svaret från PCR testet. Detta skulle mejlas till oss inom 48 timmar. Ringde till St. Pierre på tisdagsmorgonen och stämde av allt var okej.

Halv 10 började vi seglingen nordöst ut. Lite vind i början men kom efter några timmar bra vind. Först halvvind därefter plattläns. Gippade några gånger per dygn. Vindstyrkan kom och gick lite.

Andra dagen hör jag ett jäkla liv på Tompi, en vikval kom upp 2 meter från Asta. Det var några valar som sedan simmade ifrån oss. Tompis beskrivning av valmötet; ”först superexalterad sen lite skraj för att den var så nära” Det var rätt hög sjö så när vi var beredda med kameran var dom inte foto vänliga.

Vi försökte ropa upp att vi var på G på VHF:en men fick inget svar. Hade inget internet ombord för Frankrike. Slutade med att vi ringde på telefonen, bestämde vi skulle gå upp till immigration och polisen på fredagen.

Haffade en boj i hamnen då mörkret kom precis när vi anlände. Hade en snittfart på 6,04. Låg ofta mellan 7–8 knop men så fort vinden dalar gör även farten det. Asta är en bastant dam och kräver lite vind.

På fredagsmorgonen efter frukosten tog vi dingen in till hamnen. Träffade vår Schweiziska båtvän som låg här sen några dagar. Gick till immigration där polisen kom. Gick sen till färjelägret där vi fick nät och skulle uppvisa pass, vaccinationskort och det negativa PCR testet. När vi väl fick nät hade inget PCR svar kommit till någon utav oss. Hade då gått 4 dygn. Blev ett jäkla liv på poliserna då dom sa att vi visste ju att detta svar skulle uppvisas och att det var böter på 750 Euro styck. Försökte så gott det gick fixa när vi hade nät, men inte lätt få tag i rätt personer på kanadensiska hälsomyndigheten. Lämnade över bollen till Judy när vi blev förvisade till båten.

Fick under dagen tag på nät via hjälp från andra på bryggan, bl a Judys vän Philippe. Kom och gick lite folk som pratade med oss. Immigration kom till oss, 3 personer kom ombord. Sen kom polisen igen och frågade hur det gick.

Kl 17 fick jag tag på en mailadress och mejlade all fakta om provtagningen och en kvart senare kom våra provsvar. Sådan tur var Philippe kvar hos oss då. Jag vidarebefordrade provsvaren till polisen och Philippe ringde dom. Vi fick därmed lov att lämna båten, slapp 7 dagar karantän. Skall ha möte med polisen under måndagen, hoppas verkligen dom river våra böter. Ön har inte haft många besökare sista åren pga. pandemin och för någon vecka sen kom en båt som sa dom hade gjort ett PCR test innan avgång, men dom ljög. Kanske därför dom reagerade så starkt. Båten var från Norge hörde vi.

Man känner sig liten när man inte kan språket, inte har internet och arga poliser som bara skriker.

Lördagen och söndagen har varit magiska, strålande sol, trevliga människor, otroliga vyer och för att inte tala om alla dess goda ostar här.

Totalt bor det ca 6000 människor här och på den andra ön Miquelon 600 st. Berättar mer om ön i nästa blogg. Väl värt ett besök. Avslutar med foton från dagens hike.

Over and out och håll tummarna för oss att böterna rivs imorgon!

Published by

10 thoughts on “Frankrike – Saint-Pierre et Miquelon, St. Pierre

 1. Hej,
  Ni får sannerligen uppleva det mesta. Alltid lika roligt att läsa veckorapporten ♥️
  Håller alla tummar o tår vi kan för att ni slipper böterna.
  Kramar/
  Marie o Claes

  1. Jag vet, vi skulle ha på Gopron på huvudet hela tiden och bara trycka på när vi ser valarna.
   Så mäktiga djur
   Bra, håll tummarna för oss.
   Kram

 2. What a story! So you are criminals, the first time in your life, haha. Looks lovely there. I am sure everything will work out well. Big hug Mirjam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *