USA – Southwest Harbor, Maine

Förra veckan fortsatte livet med sina ups and downs med ej fungerande autopilot, stängda gränser, uppsägning från vår hyresgäst och en så cool upplevelse med en Fin whale (sillval tror jag) som simmade omkring oss. Var lite osäker på vad det var för stor val som dök upp och ner runt oss. Hörde sen av en valbåt det var en Fin whale.

Samtidigt som valen/valarna simmade runt var det flera delfiner som hoppade och lekte och gav ifrån sig sina söta läten, lite frustande. Vi var så i extas att vi inte fick några bra foton. Men ett häftigt minne. Hörde av en fiskare att dom hade sett 12 knölvalar en bit ifrån kusten. När vi väl seglar till Kanada kommer jag spana hela tiden.

Förra söndagen lämnade vi vår lilla fiskodling och tuffade mot Lubec. En by precis på gränsen till Kanada. Ankrade och gav oss ut till byn innan ett rejält regnväder skulle passera oss. Åt den godaste blåbärsscones jag smakat på det enda cafét som fanns. På eftermiddagen kurade vi in oss och såg på film, Livet efter dig. Läst alla Moyes böcker, småmysiga böcker.

På måndagen låg dimman så jäkla tätt att vi inte ville starta segla söderut. Tuffade tillbaka till fiskodling i dimman, Tompi pratade med support och måste säga det var tuffa 4 sjömil med all ström, hummertinor och dimman. Efter några timmar lättade dimman och vi promenerade till Eastport.

Vi hade bestämt oss för att segla tillbaka till Mt Desert Island där vi köpte autopiloten. En seglats på ca 110 sjömil. Lämnade på tisdag förmiddag för att tajma strömmen och kika efter val när vi rundade ön Campobello. Val såg vi och vinden kom och gick från alla dess håll. Blåser oftast sydvästliga vindar så inte lika kul segla söderut med vinden i fören och stora vågor. Vågorna byggs snabbt upp efter ovädren på Atlanten. Skulle vara lätta vindar tisdag och onsdag, ett perfekt väderfönster.

Vi går till Northwest Harbor och ankrar. Träffar båten som vi träffade i NY. Dom sitter i samma sits som oss med visum(I-94) som löper ut nu i augusti. På torsdagsmorgonen tuffade vi mot Southwest Harbor och då ropar s/y Consulting Time upp oss att vi kan låna deras boj igen. Helt fantastiska människor, vi lånar deras brygga för dingen och springer bara upp till huset om vi behöver någonting. Dom lånar ut sin ”skrotbil” till oss. Kanske får ta och låna bilen snart och fylla på med lite mat.

Glädjen vi känt på torsdagsförmiddagen byttes mot frustation då autopiloten uppförde sig precis likadant. Den klarar alla tester, så skumt. Haft kontakt med en kille här, Robert, som har en elektronikfirma. Han kom över i fredags. Kollade allt och det ser okej ut. Lånade en ny roderlägesgivare som vi testade med, samma resultat. Hans dotter skulle gifta sig på lördagen. Han lånade ut sina saker till oss. I morse kom han till bryggan med en ny kompass. Provkörde och då funkade den perfekt. Slutsatsen är att vår nya GPS kompass inte talar korrekt till autopiloten. Fungerar klockrent med den gamla autopiloten. Även varit i kontakt med tillverkaren av GPS kompassen. Nu blir nästa steg att vi skall låna av Robert ett interface så vi kan tala med GPS kompassen. Kanon vi får låna saker utav honom.

Frustrerade till max med autopiloten, testade några saker till under lördagen och påbörjade lite månadsservice och annat fix. Att ligga vid en boj har verkligen underlättat i stället för att ta upp och ner ankaret ett antal gånger per dag vid testkörningar.

På lördagseftermiddagen tuffade vi lite in i fjorden för vandring under söndagen. Tog helt enkelt en day off.

Solen värmde riktigt gott. Skillnad på klimatet här och i Eastport. Varmare i vattnet här, ca 15 grader mot 12 grader i Eastport. Slappade på eftermiddagen i sittbrunnen med varsin bok. På kvällen tuffade vi in till bojen igen för att möta Robert i morse.

Efter dagens testning väntar vi nu på Robert, jag försöker hitta hyresgäst. Emil skall visa huset senare i veckan för några intressenter. Inte Emils favo jobb, ha ha. Stackarn kommer vara glad när vi fått ny hyresgäst igen.

Haft otroligt tur med alla snälla och hjälpsamma människor runt om oss.

Over and out från 2 mer gråhåriga seglare!

Fullmåne vid fiskodlingen

Published by

5 thoughts on “USA – Southwest Harbor, Maine

  1. This is the wonder on journeys, whenever times are hard and frustrating, one meets wonderful beings, could be humans, but i prefer whales and dolphins to make us smile. Good luck Mirjam

  2. Oh, så mkt härligt och spännande läsning, men förstår också att det är frustrerande då problem dyker upp
    Jag tror jag kunnat läsa det mesta av det ni lägger ut, men ibland tror jag inte svaren kommer fram???
    När beräknar ni komma hem igen?
    Det är sååå spännande att läsa om alla era bravader.
    Ha det nu fortsatt skönt och många kramar från oss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *