Sjösättning

Vi har det så jäkla bra, vaknade tidigt i morse och hörde fåglarna kvittra och lugnet runt oss. Kände ren lyckokänsla. Tycker annars känslorna åker upp och ner när man grejar båt, antingen YES eller skit också.

Var högvatten halv 3 så vi gick och vankade som äggsjuka hönor när allt var klart på sjösättningsdagen. Personalen kom lite tidigare och hängde oss i kranen så vi kunde måla i lugn och ro där bockarna stått. Funkade klockrent med sjösättningen. T var lite pirrig över dom renoverade genomföringarna och PSS tätningen och var ombord när hon sänktes ner i havet, pust ingen läcka utan allt var torrt och fint.

Åkte och la oss på vår plats vi hyrt en månad. Samma plats vi hyrde när hon skulle upp förra året. Långt ut på nocken med örnarna svävandes över oss och vi har första parkett på deras träd dom ofta sitter på. Var enda platsen som var ledig men den är supermysig.

Gått en vecka nu och vi kommer sakta men säkert framåt. Hade riktigt strul med installationen av vår nya GPS kompass vi hade med oss över. Var inne i systemet, NMEA2000, men vår autopilot ville inte kännas vid den. Till slut löste vi det med fantastisk hjälp av mannen som sålde den.

För att installera något nytt och dra kablar behöver man ju plocka ner halva båten, tak och durkar har åkt av.

Vår autopilot är gammal men så bra. Har med i beräkningarna att det snart är dags för en ny. Vår modell finns tyvärr inte kvar längre, Simrad AP16.

Tror vi startar med arbetet strax efter 8 varje morgon och slutar oftast runt 19 tiden. Däremellan fikar vi och lunchar, stressar inte utan kör i Tompi takt, ha ha. Som jag sagt förut så märker man ombord hur olika vi är i stort sett om allting. Grundvärderingarna är samma och för resten får man hitta en tråd som funkar. Kan nog vara lite bra att vara olika och försöka hitta styrkor i detta.

Marinan är underbar, köpte kaffebröd till personalen en dag och tankade även upp bilen för 20 USD, blev väldigt uppskattat. Nu är det lite fler människor i omlopp här. Har fått lite kompisar och är lite sur över att vi inte är i Washington DC och ser alla körsbärsträd som blommar nu. En gåva från Japan och DC är tydligen helt magisk denna blomningstid.

Nästa projekt blev att ta ner gamla radarn, dra ny kabel och sätta upp den nya. Hade lite ångest när jag skulle få upp nya radarn till Tompi som jag hade hissat upp och satt och väntade i båtstolen. Tog 2 fall om 2 muttrar och drog upp den. T bara skrattade men var livrädd den skulle ramla ner, fasiken mycket pengar.

Blev lite pyssel att få ihop det snyggt inne när måtten var olika. Fick köpt en stor svart skiva där T sågade ut för instrumentet. Flyttade samtidigt på SSB radion, blev riktigt bra.

Hade liggande i båten en ny givare till vindmätaren sen förra året, satte upp den så nu är den uppdaterad till NMEA2000 också. Allt blir lite lättare när vi nu fått igång NMEA2000 systemet fullt ut.

Vi har mått jättebra efter dos 1. Jag hade svårt lyfta armen några dagar men sen ingenting. Igår (9 dagar sen) kom det en stor bula och rodnad precis där jag fick sprutan. Pratade med en kompis här och han hade reagerat på samma sätt efter en vecka. Den 28:e får vi dos 2 och sen bär det norrut.

Igår kom allt till batteribytet, så just nu lusläser T manualen när steg 1 skall börja, installera en Balmer MC-612 Dual. Skriver mer om batteribytet till Litium i nästa blogg.

När vi fått iordning det mesta tänkte vi segla söderut till Norfolk och besöka CBP (Customs and Border Protection) och försöka få ett nytt Cruising Permit då vårt gamla löpt ut. Vi hoppas inte det är några bekymmer, men man vet aldrig i dessa tider.

Asta får en fin uppfräschning denna säsong. Bara bita i det sura äpplet och njuta av skörden till havs.

Nästa blogg kanske kommer från annan ort……………spännande med batteribytet.

Over and out från Deltaville!

Foto sen i morse från sittbrunnen

Published by

4 thoughts on “Sjösättning

 1. Wow, so much work already done and a lot of investment! We dare not to change the electronics, but we talk about it …
  We just habe bought last year normal batteries, Markus said we will be the last boat changing to lithium .
  Anyway, we are anyway behind you, so we take you as leading example.
  All the best for the last work! Saludo Mirjam

  1. Ha ha, We took the step……..See later If We are smiling or not

   All the best and a Big Lithium hug ❤️

  1. Är så mysigt här………tänk när vi skall ut på havet .
   När det blir busiga o gungiga nätter kan man minnas lugnet här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *