USA – New York

Känslan när vi gled in i inloppet till New York var mer än wow wow. Lite sol dis, svag vind och New York´s skyline uppenbarade sig.

Seglingen från Hampton till NY var som en ny gammal uppenbarelse, kan havssegling vara så platt och harmonisk. Våra 280 Nm tog ganska exakt 48 timmar. Blev mindre vind än prognosen sagt men stöttade lite med motorn några timmar per dygn eller så gled vi bara framåt i sakta mak.

Vi filmade och skickade till barnen när vi närmade oss. Dom tyckte nog vi var heltöntiga. Men dom konstaterade vi var väldigt glada.

Inloppet är ca 20 Nm fram till Frihetsgudinnan. Hyfsat mycket ström och yrkestrafik runt om. När vi har så mycket att titta på så ropar Coastguard upp oss på VHF:en. Dom vill ha vårat telefonnummer. Ringer oss på mobilen och ställer en massa frågor. Vi trodde då att allt var bra.

Lite förvånade var vi nog utav att dom kom ombord i dessa Covid tider. Hade munskydd när dom kom ombord. Väldigt trevliga o artiga.

Efter dom lämnat oss satte vi oss i sittbrunnen och bara njöt. Så vackert med både Frihetsgudinnan och Manhattan i synfältet från sittbrunnen.

När mörkret föll blev det riktigt magiskt med både Frihetsgudinnan, Manhattans och New Jerseys skyliner. Den natten somnade vi med 2 stora leenden.

På torsdags morgonen var vi slöa och bara myste. Vädret var lite ruggigt och grått. Runt lunch tog vi dingen till Manhattan. Tjo ho………..vände sen tillbaks efter pratat med hamnkillen. Kostade 400 kr för några timmar att lämna dingen där. Åkte över till New Jersey sidan och där tog dom bara 250 kr. Kruxet var att inga färjor gick över nu. Men vi gled omkring med dingen och spanade. Hittade en Schweizisk segelbåt, s/y Django, som ankrat. Jättetrevliga, vi bytte tankar o idéer över en fika. Fick tips om en ankring in i Hudson River där man kunde lämna sin dinge. Precis innan ösregnet föll åkte vi tillbaks till Asta.

Efter 2 nätter rörde vi oss in i Hudson River och fick se Manhattan på nära håll från vattnet. Husen är höga när man åker precis nedanför dom.

Vid 79th gatan finns en marina. Ankrade precis norr om denna. Ligger i höjd med Central Park. Jättemysig strandpromenad hela vägen med lite inslag av grönt. I marinan kunde man lämna sin dinge för 260 kr för ett dygn. Var visir, munskydd och plexiglas när man talades vid.

Denna dag råkade vi ut för ett ytterst jobbigt bekymmer. Blev kissnödiga och absolut ingenting är öppet. Lite restauranger och caféer hade take away men annars var allting helt stängt. Stackars våra blåsor denna dag 🙂

Liten spökstad just nu. Sist vi var här och firade Tompis födelsedag var staden full med liv. Strosade runt på ett annorlunda Manhattan. Hade läst om spökstaden NY och på många platser stämde det in. I parkerna var det mycket liv o rörelse. Merparten använde ansiktsmask.

När vi strosade runt hade vi till slut våra munskydd på armen och tog fram dom när det blev ”tätt” med folk eller om vi skulle handla nån fika.

När vi kom tillbaks till båten den kvällen, tror jag nog nån klubbade oss. Storstäder tar på krafterna, ha ha. Dagen därpå sken solen men det var kallt, 18 grader. Ville se mer av staden från vattnet och åkte sakta mot East River och under Brooklyn Bridge. En sån vacker bro.

Blir massa foton som kanske inte är så roliga för er men glöm inte denna bloggen är för oss när vi sitter på hemmet 😉

Nu när vi ankrade vid Frihetsgudinnan och staden var ”sovande”, innebar det inga jobbiga vågor från sjötrafiken. Ville hitta en ankringsplats vid Brooklyn och strosa runt lite.

Där vi ankrade var det massa människor som var ute, tagit med sig sina bord o stolar samt grillar. Satt ute till långt in på natten, jättemysigt. Så nära Manhattan men så annorlunda. Var tydligen hög kriminalitet här men vi märkte ingenting utan det var bra känsla när vi strosade runt.

Så super nöjda med vår lilla omväg hit till NY. Imorgon börjar vi segla söderut igen. Kommer stanna och göra några strandhugg längst med New Jersey innan vi tar vägen via Delaware Bay.

Over and out från New York !

Published by

8 thoughts on “USA – New York

 1. Njuter av alla bekanta vyer!
  NYC är normalt en stad som sjuder av liv. Var där bl a efter 911 och upplevde en stad som saknade liv och rörelse. Lite läskigt. Att det är dyrt visste jag men så dyrt för dingen! Vi som tidigare bott hos dottern på New Jerseys strand och betalt en dollar (65+) för buss till Port Authority busstation på Manhattan. Inser att det nu blir ett helt annat pris om man vill dit igen när dottern flyttat därifrån. Men en härlig stad och längtan dit gör det troligen värt det – om världen återgår till mer normala förhållanden?

  1. New York är en häftig stad❤️
   Kanske lite samma ”down” känsla nu som efter 9/11, lite skrämmande lugnt mot pulsen som annars flödar.
   Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *