Charleston

Stora kontraster glida omkring på ICW än vara ute på busigt hav. Varvat kanal och havssegling. Just nu är det busväder, stormen Bertha härjar. Tror det värsta passerat oss. Men vi ligger tryggt ankrade i Charleston. Fick dock ankra om nu då vi hamnade lite väl nära en båt på boj.

Man får passa på när fina vindat vankas och segla på. Blev en nattsegling hit till Charleston, med mycket åska o vind o ösregn. Skulle fått en smörsegling med lagom vind men dessa åskväder ställer till det. Tydligen väldigt typiskt med åskväder på kvällarna o nätterna denna årstiden här.

När jag sist skrev låg vi på platt vatten i ösregn. Det klarnade upp sen så vi började puttra längs med ICW, först massa träskmark sen kom det ena fina huset efter det andra.

När det började skymma slängde vi i ankaret. Var vindstilla med massa åskoväder på håll. Fick inte handlat så det blev en festmåltid på lite konserver till middag. Vi njöt i sittbrunnen och hörde delfinerna leka jämte oss. På natten sen vaknade vi av att åskan var riktigt nära, dunder och brak.

Dan därpå gick vi bara några sjömil och ankrade. Googlat det fanns en mataffär i närheten.

Efter shoppingen blev det en goe lunch med färskt bröd, grönsaker och frukt. Trivdes där vi låg och bestämde oss att ligga kvar för natten. Fixade storfallet efter lunch som gick av utanför Bahamas.. Gick bra att trä i nya fall till storseglet och dirken.

På fredagen gled vi omkring på kanalerna. Kom dock ej ända upp till staden Savanna då strömmen var stark. Hade inte riktigt tid att vänta då fina vindar var på G för att segla norrut till Charleston. Ville inte komma fram när det var mörkt och bestämde oss segla in på förmiddagen. Därav startade vi på fredags kvällen ut ur Savanna floden, massa motström. Var kolsvart när vi väl var ute och kunde hissa segel.

Gick ner och la mig när seglen var hissade. Tompi satt och var nöjd med livet och sen började åskan braka igång. Fick hoppa upp några gånger och hjälpa till ta ner seglen. Stackars Tompi hade ingen kul vakt, var genomfrusen efter allt regnande. (Vi hade inte rätta kläderna på oss) Bytte av varann och Tompi kunde krypa till kojs och få upp värmen igen.

Vinden mojnade mer och mer ju närmare Charleston vi kom. Blev motorgång sista biten samt floden upp. Hade trott vi skulle vara framme tidigare och ha floden med oss. Blev försenade så motström. Våra 88 Nm tog 18 timmar. Lite halvmöra så det blev en slappedag ombord med alla spektakulära båtar runt om oss. Aldrig sett så många småbåtar åka omkring.

På söndagen vaknade vi pigga och alerta. Tog tag i den sunkiga smutstvätten och åkte in till marinan. Hittade en tvättomat och fick äntligen tvättat. Luktade lite surt ombord, ha ha. Efter detta storstädade vi Asta. Ljuvligt krypa till kojs den kvällen i rena sängkläder och Asta skinande ren.

På måndagen var vi riktiga turister, strosade runt i staden och såg på alla vackra byggnader. Tompi tror jag kollade mer på dom fräcka bilarna. Är ju svag för byggnader så här kommer många husfoton.

Alla levde som normalt här upplevde vi. Några få hade munskydd. Men när man strosade runt tyckte vi nog alla försökte hålla avstånd. Affärerna tar bara in ett antal personer per gång.

Stort universitet här i staden. Hamnade på vägen tillbaks till dingen i sjukhusområdet. Lite lustig skylt på entrén……….:(

Igår traskade vi till en båtaffär, regnade och var trist väder. Regnjackorna var på. Var lite mysigt flanera runt i ett nytt område. Blir lite snåla då flera båtsaker ej nödvändiga för dagen behövdes var jättedyra. Känns bättre handla detta när vi kommer tillbaks igen i vår.

I eftermiddag angör Hilma. Haft några riktigt tuffa dagar till havs från Bahamas. Skall bjuda dom på middag och pussa på Bertil. Är nog riktigt möra.

En båt vi träffat och är medlem i JRSK råkade riktigt illa ut i stormen Arthur på väg mot Europa. Fick massa skador och fick dreja bi. Vänt och är nu på väg till marinan vi skall ta upp Asta på. Hjälpt honom med marinan och hållit kontakt via mejl på SSB radion. Coastguard är informerad och fått hans position löpande från en annan svensk båt. Marinan är beredda möta honom imorgon eftermiddag. En sån kämpe han är………sån lycka när han angör imorgon. I JRSK finns mycket kunskap o hjälp att få. Både innan man sticker och längst med seglatsen.

Våran plan är att sticka imorgon eftermiddag med strömmen ut när lagom friska sydliga vindar infinner sig. Lite beroende på vädret seglar vi antingen 220 Nm eller 320 Nm norrut. Därefter går vi in i ICW och följer den till Norfolk. Kan bara gå in vid dessa inloppen. På söndag väntas nordliga vindar och dom vill vi inte ha emot oss.

Så allt är väl ombord. Skall ge oss iväg och bunkra lite frukt och grönt, göra lite middagar till kommande dagarna samt fixa middag tills ikväll. Ser framemot att träffa Lisa, Oskar och Bertil snart 🙂

Over and out från South Caroline !

Published by

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *