Antigua och St Barth

Sitter i båten och rullar nått så in i bänken, nytt oväder med massa vind, vågor och regn drog in igår kväll. Fått rapport om strålande väder från Luleå och Göteborg, härligt med sol. Emil och Linnea är uppe och hälsar på hos Lisa i helgen. Då våra barn är mer för kyligare klimat så tror jag dom trivs som fisken i vattnet nu.

Vi har haft en bra vecka, men våra planer ändrade sig då vädret inte ville sig riktigt. Vi låg kvar i Falmouth tills onsdag medans blåsten härjade. Roade oss med lite av varje.

På onsdagen var någon ombord lite rastlös och ville se om det gick att gå ut till östra delen av Antigua. Andra halvan ombord sa det kommer inte funka för vågorna och vinden mot oss. Tyvärr hade den förståndige ombord rätt, vi gick 3 sjömil österut medans vågorna bara sköljde över och vi dök ner med fören i vattnet. Blev att vi vände och fick en fin seglats till en vik på västra sidan. Attans också att Tompi hade rätt 🙂

Vi hittade en fin vik på västra sidan med hyfsat lä. Var så härligt byta miljö och var mer eller mindre ensamma i viken. Fin strand med en resort på.

Vädret skulle lugna sig men ett nytt oväder var på G så vi beslutade oss för att klarera ut och segla norrut. Varit kul att se Antigua då man hört mycket om ön och alla dess seglingsregattor. Grannön, Barbuda, som tillhör Antigua skulle vi seglat till men vädret satte stopp. Barbuda har råkat illa ut för orkaner och har det tufft.

Stack precis innan solen gick ner, men det var för tidigt. Kom fram när det var kolsvart. Var en del vågor och bra med vind. Seglade på rev 2 och full genua men tog sen in genuan mer och mer för att bromsa farten, men det var försent. Var inget lätt ställe att ankra på nattetid. Hittade till sist ett ställe men tyvärr satte sig inte ankaret. Försökte på en annan plats och där fick vi fäste. Gick ner och la oss några timmar. Var så kul för när vi kom upp i dagsljus låg vi ankrade bland alla dessa stora mega yachter.

Tar vårt vanliga morgonkaffe och då kommer hamnvakten och pratar med oss på svenska. Han meddelade vi skulle klarera in. Vi lovade detta efter vi ankrat om.

St Barth är en gammal svensk koloni, mellan 1784–1878.

Sådan tur vi hade att ankarspelet inte gick sönder när vi ankrade om på natten. Tompi lagade kabeln som hade ärgat av. Vi ankrade om lite närmare hamnen framför en liten ö fullt med fåglar på och även fin att snorkla på.

St Barth tillhör Frankrike men är ej med i EU. Hela ön är väldigt poppis och blivit lite av en Jetset oas. Synd Sverige släppte ön till Frankrike, hade varit fint om Sverige haft kvar ön:)

Lite lagom stor ö att utforska med en vespa. Hyrde en 125 cc vespa igår och åkte runt hela ön. Visar med bilder, så vackert men jäklar vad dyrt allt är.

Var lite lagom kuperat, högsta punkten 286 meter. Åt varje håll var skiftningarna i havet otroligt mäktigt. Dom har en liten flygplats där mindre plan landar och startar jämte en urläcker strand. Mycket flygtrafik.

Kom hem lagom till skymningen och strosade sen runt i Gustavia och åt sen hamburgare på Le Select. En bar som funnits över 70 år och blivit ett ”måste” att testa. Enklare standard och okej prisnivå.

Varit riktigt kul att se ön och läsa all dess historia. Idag blir det mest inomhus jobb då vinden tjuter utanför. Tompi fick precis ringa in till hamnkontoret då en obemannad katamaran draggat. Han sitter och håller span just nu. Aldrig sett nån i katamaranen och hamnen verkar ha koll på de flesta båtar här.

Imorgon seglar vi vidare till St Martin. Längtar efter se deras flygplats.

Klimatet blir bättre och bättre tycker Tompi. Mycket svalare nätter här och lite kallare i vattnet. En dag hoppade jag i och frös som en hund. Var ”bara” 25 grader i havet. Nu har vi 28 grader igen. Måste varit några kalla strömmar pga blåsten som gjorde att havstempen sjönk.

Många parametrar att ta hänsyn till vid val av fortsatt färdväg långsiktigt, värmen – vindar och dess säsonger-oroligheter-distans. Som vi tror nu kommer vi lägga båten på Curacao över sommaren och komma hem till Sverige över orkansäsongen.

Avslutar med en favobild som Tompi bara tog så där på väg till tullen på Antigua.

Over and out från ett blåsigt St Barth !

Antigua

Published by

2 thoughts on “Antigua och St Barth

 1. Underbara bilder.
  Man blir lite sugen när man ser alla
  Segelbåtar och allt runt om.
  Önskar som vanligt er lycka till på eran härliga resa.
  Mvh Bo

  1. Tack.
   Kom precis till St Martin och väntar på broöppning. Tänk att få sova utan allt rullande, underbart.
   Man kan ankra som i en jättestor sjö med broöppning från både franska och holländska sidan.
   Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *