Trinidad

Hello, från ett svettigt Trinidad. Termometern pendlar mellan 28 — 34 grader i skuggan under dygnet.

Vi kom hit helskinnade och inga pirat båtar i vår väg. Skönt vara ett gäng över i oroliga vatten. Men måste berätta lite om konvojen. Lättade ankare vid 17-tiden för att glida ner mot waypointen där vi skulle ses, södra Grenada.

Glider sakta mot samlingspunkten för konvojen (taget av Walkabout)

Sju båtar kom från olika håll till samlingsplatsen och satte kurs mot Trinidad. Vi var i olika storlekar, allt från en 30 fots katamaran till 60 fotare. Vi skulle hålla 6 knop och hade olika klockslag man skulle passera inom 20 minuter. Strax före midnatt anslöt sig kustbevakningen i det dolda. Dem höll sig 5-10 Nm från oss och ropade upp konvojledaren några gånger.

Vi hade VHF kontakt och alla hjälptes verkligen åt för att vi skulle vara en samlad trupp. Man såg nästan allas lanternor på håll. Det var mycket motström men perfekta vindar så alla reglerade seglen för att hålla farten. Konvojledaren var grym, Tracy från Canada. Gjorde det super proffsigt.

Vinden dog ut mer och mer och när det var dags starta motorn brummade vi en liten stund innan larmet gick, motorn överhettad. Inte så lätt med ingen vind, vågor och i sundet var det 3-4 knop motström. Händig man ombord såg snart att en kilrem gått av. Bara låta motorn svalna och leta upp en ny.

Jag försökte hålla oss från land med segel som bara slog och samtidigt kom ett gäng delfiner och hälsade på oss. Gick ingen nöd på mig………..värre för Tompi i värmen.

Delfin besök

Födelsedagsbarnet gjorde en god gärning på sin dag. Vi kunde sen glida genom sundet, jättevackra klippor och innanför är det som ett stort innanhav med oljeplattformar. Mellan Grenada och Trinidad finns några stora oljeplattformar.

Kom fram till Chaguaramas som är en metropol för sjöfolk, mycket fritidsbåtar som översommrar här på land, kommersiel sjöfart, mycket offshore fartyg . Vi skall ligga på Peakes Marina över sommaren.

Sååååå la vi till vid en brygga igen, 3 månader sen sist. Hittade knappt våra fendrar eller tampar. (Låg vid kaj när konsulatet hämtade fransmännen dock) Konstaterade direkt att fasiken va skönt att ankra men det var lyxigt att ha en vattenslang på bryggan.

Asta har bryggplats efter 3 månaders ankring

Direkt till immigrationen och tullen. Marinan har en shuttle buss som tog oss dit direkt. Detta var klart den jobbigaste inklareringen. Hela besättningen var tvungen att vara med och mycket papper i 6 ex vardera. På övriga ställen har jag klarerat in oss själv väldigt enkelt. Skall dit nästa vecka igen med intyg m.m. för att vi lämnar kvar båten här. Där träffade vi på flera från konvojen, kul att få ansikte till båtarna man hört under natten.

Sen rann dagen iväg då jag hade genomgång med marinan om önskemål över tiden vi skall ha Asta här. På kvällen hade konvojledarbåten bjudit in oss på en sun-downer till deras 55-fots motorbåt, den rymmer mycket folk.
Så gästvänliga med massa gott att äta och dricka. Vi var 12 stycken och stämningen var hög med mycket garv. Alla båtar från olika länder.

Somnade gott på kvällen sen efter vi dygnat och konstaterade att Tompis födelsedag kom lite i skymundan men det rådde vi bot på genom att fira den 7 maj istället.

Veckan har till största delen bestått av jobb med Asta. Massa att fixa utöver det vanliga då luftfuktigheten är otroligt hög här under sommaren. Allt möglar låter det som.

Tvättar precis allt med vinäger, tea tree oil och vatten. Skulle vakuum förpackat våra kläder men hade tyvärr inte så stora påsar med oss.

Mellan varven tjötar man med grannarna och alla klagar över vinäger doften. Igår kväll lurade jag med mig kompisar från Holland med båten Walkabout att det var steeldrums på grann marinan. Tji fick vi, men hade en go kväll och skall imorgon äta middag där det är steeldrums. Konstigt nog är det morsdag här imorgon och även i Holland.

Med andra ord så jobbar man mest och rör sig inte utanför området. Vi har lämnat in genuan för översyn och lagning och har lite småsaker att ta tag i när vi kommer ner i september igen.

Vi var inte så smarta som bokade ”hemresan” redan i september då det regnar och är attans så varmt här. Många hyr ett rum här på marinan för att slippa bo i båten. Vi skall bo i båten fram tills vi åker men det blir bara 3 nätter på land för vår del. Vi sköt på upptagningen då det känns lättare ha kylskåp och toa ombord.

Så nu är det bara att hänga i tills vi flyger hem. Lämnar marinan på fredagen då vårt flyg går kl 06 på lördagsmorgonen och svårt ta sig dit på natten. Vi vill inte lämna båten på natten heller utan vill ha dagsljus och se att allt står rätt till.

Men en blogg till blir det på denna säsongen innan Asta tar vila och vaknar till liv igen i September.

Over and Out och länge leve Vinäger !!!!

Har åskådare dagarna igenom

Published by

6 thoughts on “Trinidad

 1. Hej!
  Som vanligt så underhållande och spännande läsning. Skicka gärna hit lite värme ☀️
  Har vari ute en vecka med husbilen, regn, snö, hagel. Så kom vi till Karlskrona som visade på sol, men då blåser det då kallt att alla sitter inne. Så det kan bli
  Kramar till er från oss tre

  1. Hej!
   Härligt ni är ute med husbilen.
   På söndag kommer värmen, lovar ta med oss sol och värme
   Kramar

 2. Tack för alla fantastiska bilder o betättelser
  Ser fram emot att följa er vidare!
  Först här hemma intensivt sen på nya äventyr⛵
  Massor av kramar o välkomna hem!
  Annika

 3. happy birthday Thomas!
  I was so glad to hear that you reached Trinidad without any contact to pirats! I do exactly the same here in Vienna as you Annika do on Asta: cleaning and preparing, since we travel on Sunday the 19th of may to La Palma and FLUKE. Switch 🙂
  Big hug Mirjam

  1. Nice to hear from you this summer about the sea life ⛵️. The boat life is so good.
   Looking forward to hear from you. Good Luck ❤️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *