Grenada

Ett sånt härligt land Grenada är. Vi trivdes direkt här, vackert och mysigt folk. Grenada blev självständigt från England 1974.

Grenada hade en tuff storm 2004 , Ivan, senast. Oftast går stormarna norr om men försäkringsbolagen är inte så glada att man lägger upp sin båt här över ”hurricane” säsongen utan vill gärna man skall ner till Trinidad. Till sommaren byter vi försäkringsbolag till ett engelskt bolag, Y Insurance, då Pantenius inte har rimliga premier här i Karibien. Allt är klart så på huvudförfallodagen byter vi. Har varit lite pyssel i vår med bytet, svårt med alla villkoren på engelska.

Vi seglade till ön Carriacou och klarerade in. Detta är en ö vi vill tillbaks till och utforska mer. Strosade runt lite på eftermiddagen, handlade och åkte dinge inne i mangrove-området. Dagen efter satte vi segel mot Prickley Bay, som ligger på södra Grenada. Slängde ut fiskespöt och titta vad vi fick 🙂

Vår första firre vi fått på Asta, stor lycka ombord

Nere i Prickley Bay träffade vi båten Lilla Anna igen och några nya svensk båtar. Var rena svensk träffen med 5 svenska båtar ankrade nära varann i bukten.

Vi ville hit ner för att köpa en ny VHF/AIS antenn då vi inte varit nöjda med räckvidden . Trodde inte en antenn kunde gå sönder men det kunde den allt. Efter bytet blev det en stor skillnad. Sån båtaffär, nästan som en bra båtbutik hemma med allt.

Vi har vandrat mycket här på ön, Prickley Bay hade ett sånt fint villa område med fräck arkitektur på husen.

En dag var vi på utflykt med seglare från Sverige, Usa och Peru. En lokal guide hämtade oss på morgonen och tog oss runt på ön i en minibuss. Var så roligt för han berättade så mycket om deras frukt som vi stannade och plockade, historia om landet, att 85% av alla taken gick sönder i stormen 2004 och besökte olika platser.

Åkte upp till ett naturreservat där vi träffade på en apa. Även här förekommer det jakt mellan oktober — december på apor, ödlor, ekorrar m.m. Innan stormen drog förbi var jaktsäsongen 6 månader.

Guiden berättade om en vandringsled härifrån till ett vattenfall genom regnskogen som vi testade på igår.

Gjorde ett stopp på en choklad fabrik. Deras chocklad är helt ekologisk och dom är väldigt stolta över den, väldigt fin och god, mums.

Rom dricks det i hela Karibien, rom punch tror jag nästan serveras i nappflaskan………..nej då, men överallt finns det. Kul besöka en gammeldags fabrik där tiden stått stilla kändes det som. Det här med arbetssäkerhet tror jag inte låg på topp.

I veckan seglade vi upp till st George, öns huvudstad. Ligger ankrade utanför och härom dagen satt jag och pratade i telefon och plötsligt ser jag en hajfena simma runt. Såg den nog 10 gånger minst. Var precis som i en film när man ser en svart fena sticka upp. Måste varit en revhaj. Tyvärr inget foto bevis…………………men igår när vi gjorde rent botten var jag lite observant på omgivningen runt mig. Tompi gjorde rent botten för drygt 2 veckor sen och se hur det växer :(. Vi har ingen bottenfärg kvar. Målade förra sommaren färg för Gran Canaria vatten men här i dessa vattnen krävs lite annan färg.

Deras buss system är lustigt men effektivt. Kanske inte så miljö vänligt dock. Finns olika linjer runt ön som körs med minibussar. En chaufför och en som slänger in en och tar betalt. Stannar närsom och dem körs hela tiden. Igår tog vi buss nr 6 upp till naturreservatet Grand Etang. Vi satt tätt kan man säga men go musik och stämning. En rolig upplevelse på en så härlig vandring genom regnskogen. Började med stig och vackra vyer, sen försvann stigen mer eller mindre och man klättrade fram genom den täta vegetationen innan man kom fram till öppna vyer och odlingar. Lite möra var vi allt efteråt.

Naturupplevelser är så maffigt, man går i skogen och hör alla ljud och lite små spännande med denna täta skog och djur. Rätt som det var kom det en kolibri framför oss och bara stirrade på oss.

St Georg är en jättefin stad, finns en marina här också som vår konvoj ledare ligger i. En Kanadensare som har en en typ amerikansk motorbåt. Det blir en konvoj imorgon om 7 st båtar ner till Trinidad från alla dess hörn. Osäker om kustbevakningen kommer eskortera oss då dom vill att man är 10 båtar. Men det känns gott att vi är några båtar som skall vara som mest 3 Nm ifrån varann. Varit mycket med detta i veckan och vi har fått waypoints och klockslag vi skall vara vid löpande och massa om säkerhet osv. Berättar mer i nästa blogg om hur konvojen avlöpte. Men start imorgon kl 18 och segling under natten så angör vi Trinidad måndag morgon/fm och inga pirater i närheten hoppas vi se. Håll tummarna!

Vår konvoj ledares båt, s/y Mercator

Lite sorgligt för nu är denna säsongen slut, nu blir det arbete med Asta tills vi åker hem om några veckor. Massa att tänka på då det är ännu varmare och fuktigare på Trinidad. Mer om detta i nästa blogg.

Det trodde vi inte att vi skulle avsluta säsongen i Karibien. Men det är ett av våra bästa beslut och idag när vi åkte lilla bussen för att handla det sista fick jag sån lyckokänsla…………..detta livet är så gott och härligt kunna åka hem i sommar och pussa på kidsen och träffa alla nära och kära.

Avslutar med lite foton från St George och från bagaren .

Bakar bröd……….världens enklaste o bästa receptet

Over and Out så hörs vi från Trinidad 🙂

Ps. kolla in fliken Här är vi. Fick hjälp att koppla kartan till platser vi besökt.Ds

Published by

4 thoughts on “Grenada

 1. Great report! It is good to hear that you are happy in your new life. Keep on smiling. Big hug Mirjam

 2. Hej på er,
  Spännande med besöket på romfabriken!! Hur smakade den 70%? Jag samlar på rom och när jag för 2 år sedan i Stockholm träffade en tandläkare från FN-tiden hade han en australisk rom 60% i present till mig men den var inte alls njutbar
  Hoppas allt går bra på er konvojsegling. Lycka till.
  Kramar Claes o Marie

  1. Hej!
   Den var inte god men hällde man lite vatten i blev den betydligt bättre. Finns så mycket olika rom här både bättre och sämre. Kul du samlar på rom. En kompis båt samlar också.
   Fina vindar och inga busar tror vi på inatt. Kramar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *