Grenadinerna

Kom en liten film från Tobago Cays förra veckan istället för den vanliga bloggen. Vi älskade Cays öarna, sånt otroligt djurliv under ytan. Såg en liten revhaj också men den lyckades vi inte fota. Men innan vi styrde nosen mot Tobago Cays låg vi 2 nätter på Canouan. Lustig ö, norra halvan var ägd av en resort och södra halvan var flygplats och marina. Befolkningen bodde mitt på ön, ca 1500 personer.

Vi vandrade ner till södra delen och utforskade den nya marinan och flygplatsen. Landningsbanan ligger vägg i vägg med marinan.

En sån marina, urfin verkligen. Precis allt fanns och så pedant skött. Synd dom inte fått snurr på den. 4 båtar låg i marinan och den svalde en massa fler. Träffade hamnkillen som guidade oss runt och berättade . Han var nog glad att hitta några att prata med. En irländare ägde den och för vår båt skulle det kosta ca 900 SEK per natt. Skönt och ankra konstaterade vi.

På kvällen kom en lokalbo förbi i sin båt och frågade om vi ville köpa hummer. Tja sa jag och frågade lite vad dom kostade. Slutade med att vi fick 5 mindre humrar för 150 kronor. Prutade inte utan han slängde med lite extra. Dagen efter kom han förbi och frågade om dom smakade gott. Så den kvällen frossade vi i hummer, grillade dom med massa vitlöks smör………mums. Tompi fick döda dom för det klarar inte jag av. Fick tips att sticka kniven mellan ögonen. Tycker det är makabert.

Skulle avverkat norra delen men tyvärr bara för behöriga eller om man hade en guide med sig så vi styrde nosen mot Tobago Cays på söndagsmorgonen. Lite båt när vi kom men det växte till sig en del då påsken närmade sig. Efter 5 dagars snorklande gick vi till ön Mayreau. Finns en väldigt populär vik på norra sidan Salt Whistle Bay men den var så proppad med båtar att vi gick till Saline Bay istället. Mycket mindre båtar och där träffade vi på båten Bella Luna igen och träffade en ny svensk båt, Condios, som var på väg hem till Norrland.

Utforskade ön till fots med Thomas på Condios. Underbar vacker ö, med ca 300 personer boende där. Här var det mer vanliga hus, litet som stort i dess olika skick. Det som var hemskt att se var all smuts och skräp överallt. Dom skötte om stränderna men för övrigt nada.

Det är så kul för Grenadinerna består av en massa mindre öar, så det blir många nya öar att utforska. Union Island, Clifton satte vi kurs mot sen. Det är den största staden på ön med en flygplats mitt i byn. Vi kom dit på påskafton och jag brukar inte märka att folk är höga men här märkte t.o.m jag att väldigt många var höga. Var massa liv och rörelse med folk ute på gatorna, babys till gamlingar. Många lediga och njöt av påskledigheten.

Även denna ön måste utforskas och det charmiga här var alla getter, får, kossor och hundar som sprang omkring överallt. Lokalbefolkningen var trevliga och speciellt en kille vi träffade i Ashton. Berättade om den gamla hamnen som aldrig blev av, ville följa med oss på sin lediga dag och vandra upp till toppen. Han körde varor till ön med sin båt.

Vi hittade coolaste baren, Happy Island, med en sån färgklick till underhållning vid solnedgången. Man tog dingen ut till baren som ägaren hade byggt upp själv. Vi åkte dit på påskafton och det gjorde vår dag. På påskdagen kom båtarna Bella Luna och Beaucastel hit och vi träffades där för en drink. Dom älskade också kite-surfarna.

På påskafton ställde sig en gäst med en öl och kite-surfaren kom och tog den och vid nästa vända lämna tillbaks flaskan. Alla bara skrek och applåderade. Var världens stämning.

Tyvärr har det kommit lite pirater i paradiset. Ett piratöverfall på en båt skedde den 14 april mellan Trinidad och Grenada. Innan dess var det nog 3 år sen sist. Men folket på Venezuela är väl helt desperata. Gått ut meddelanden och innan vi skall segla ner till Trinidad måste vi maila in en float-plan till kustbevakningen bl a.. Försöker bilda lite konvojer ner. Bella Luna och Beaucastel gick med första konvojen ner i måndags. Allt hade gått bra. Kustbevakningen eskorterade dom när dom var 9 båtar i konvojen. En amerikan har mailat oss och vi försöker nu hitta fler båtar till konvoj nr 2 mellan den 4 — 7 maj, lite beroende på vindarna. Är man runt 10 båtar eskorterar kustbevakningen runt dom känsliga vattnen. Tompi drömmar mardrömmar just nu om pirater.

På måndagen gick vi 3 sjömil till en bukt och ankrade, Ashton. Här försökte man sig på att bygga en marina för 25 år sen. Planerna lyckades inte, tror man gick i konkurs . Nu står bara resterna kvar. För några år sen öppnade man upp igen så vattnet kunde passera så det blir cirkulation i bukten och det marina systemet kommer igång igen.

Vi har märkt det blivit lite brunare och inte är lika grönt här. Vet ej om det beror på att vi går mot slutet av torr perioden eller om dom norra öarna är lite grönare. Regn perioden är mellan juni — november och sen är det torr period december — maj.

Vi vandrade mycket på ön och upptäckte ett aktivt fågel liv och lustiga växter.

På tisdagen puttrade vi till västra delen av Union, Chatham Bay. En stor bukt med lång läcker strand och några plåtskjul där det serveras BBQ på kvällen. Hört det skulle vara fallvindar så vi tog ut 60 meter kätting på 5 meters djup. Vattnet var kristallklart och vi fick en riktigt aha upplevelse. Vi såg en massa småfisk stim som blev jagade av större fiskar. När dom stora fiskarna tvingade upp dom kom fåglarna och tog dom små. Sånt jäkla samspel.

Fåglarna tar dom små fiskarna när dom blivit uppjagade av dom större fiskarna

På kvällen åt vi hos Vanessas som vi blivit rekommenderade. Väldigt enkelt men så gott. Man blev placerad och vi hamnade jämte ett franskt par som var på väg till Trinidad. Jättemysigt sitta med sanden i tårna och se hur det grillades hummer och revben. Hummersäsongen går mot sitt slut här, 30 april.

Hade ingen riktig ro att stanna mer än en natt då vi gärna ville ha wi-fi för att ha koll på konvojen bl a. Köpt ett lokalt sim kort som strulade. Åkte tillbaks till Clifton och klarerade ut samt fixade sim kortet. Styrde sen nosen mot en vacker privat ö, Petit St Vincent. Finns en lyxresort här med 22 bungalows och den efterlängtade ön som Tompi letat efter.

Bedårande liten söt ö som Tompi suktat efter

Detta är den sista ön i Grenadinerna innan Grenada tar vid. Vi ligger ensamma här bakom ett stort rev. Imorgon skall vi snorkla på revet.

Blev en lång berättelse idag men vi båda tycker att detta området har varit det vackraste med alla fina stränder och det super klara vattnet. Sen har övriga ställen sin charm så klart. Vi har det otroligt bra, varmt och sol, vackert och träffar en massa härliga människor. Nu styr vi nosen mot Grenada för att träffa ”konvoj amerikanen” om ca en vecka.

Avslutar dagens blogg med en vacker solnedgång som tillägnas Åsa.

Published by

4 thoughts on “Grenadinerna

  1. I realy can feel the beaches and the atmosphere on your islands by reading your blog. Great pictures! thanks, we need some relaxing pitures since our days are quite busy. Big hug to both of you. Mirjam

  2. Så härligt att läsa Annika. Vi har mycket att prata om när vi ses. Här i Australien upplever vi också massor, men såklart vi hinner inte sååå mycket på två veckor. Vi har iaf snorklat i reven – premiär för mig. Sååå coolt, o så fina fiskar vi sett.
    Kram o va rädda om er, sail safe ❤

    1. Måste vara jättefin snorkling där ni varit. Visst är det coolt med livet under ytan . Blir det tufft lämna Linnéa ? Krama henne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *