El Hierro var en häftig ö

El Hierro växte för varje dag i våra ögon. Gissar det var som ett antal år sen på grannöarna, innan turismen slog till. Klart det fanns turism men i liten skala. På hela ön fanns det ett hotell och sen enklare boende och lägenheter hörde vi. När vi ibland hamnade mitt i en gata ”turistande” tutade bara bilarna och skrattade och hejade glatt. Skrev hamnen var lite tråkig men va vi trivdes där. Skenet när solen gick upp och ner var helt magnifikt.

Vår ”tidning” till morgon kaffet

Som mest var vi 9 båtar i hamnen med klar majoritet fransmän. Tur det finns teckenspråk då engelska inte är deras favospråk. Gunnel o Carl-Axel frågade om vi ville hänga med lite då o då när dom hade bil och vi var inte sena att säga ja. En av dagarna åkte vi nästan runt ön och såg alla olika landskap som fanns. Vissa delar av tallskogen stod det alltid brandbilar och hade vakt. Tallarna var brandresistenta.

Jordbrukssidan nedanför berget
Tallskogen doftade underbart

 

Vi stannade och fikade i en liten by i mitten av ön, San Andrés. Har aldrig sett så många kackerlackor både döda och levande, brrrrr. Gissa vad vi döpte om staden till? En annan dag åkte vi till södra delen för att snorkla. Hela södra delen är jättefin att snorkla och dyka i. Vi snorklade men det blåste mycket så vi fick hålla oss nära land annars var det bara luftbubblor i havet av vågorna och ingen sikt. Var som att vara i ett akvarium så mycket färgglada fiskar fanns det.

Ordningsregler för hundar.
Cala de Tacorón är skitfint för snorkling

 

Efter snorklingen åkte vi till andra hamnen, La Restinga. Hit kommer många för att snorkla och dyka. Hade planer att ankra utanför men vindarna satte stopp för detta.

Mysiga lägenheter i hamnen
Nere i hamnen La Restinga

 

 

 

 

 

 

Ville man upp till huvudstaden på ön, Valverde, gick det en minibuss några gånger per dag från hamnen. Vi vandrade upp en dag och hittade en turistinformation. Killen som jobbade blev överlycklig av besök och berättade en massa och gav oss jättefina vandringskartor över ön.

Huvudstaden Valverde med 1700 invånare
Kurragömma

 

 

 

 

 

 

 

Ön är självförsörjande av el. Har några vindkraftverk och vid överskott pumpar man upp i 2 bassänger. Har som målsättning att alla bilar på ön skall bli eldrivna men det känns som en bra bit kvar.

Solceller vid väglamporna
En av bassängerna och vindkraftverk i bakgrunden

 

 

 

 

 

 

 

En eftermiddag cyklade Annika så långt man kunde söderut längst med havet. Några fåtal bilar passerade och vinkade, getter på flak passerade och såg man nån hejade alla. Rätt som det är kommer massa getter springande över gatan ner till strandkanten. Bara stanna och njuta av skådespelet. Trodde dom skulle hemåt men kom på att dom skulle ha beachparty.

I Torsdags gjorde vi en fantastisk vandring. Förr fanns det ett träd som samlade vatten och försörjde folket med vatten. En storm tog alla träden men man har planterat ett nytt träd som sevärdhet. Detta trädet passerade vi bl a och ibland trodde vi att vi var i djungeln i Thailand medans i nästa sekund vandra genom betesmarker.

Visar lite foton sen Aqua vandringen.

Upptäcktsresande Annika
Vacker mossa som skiftar i alla dess färger
Garoé trädet som samlar vatten
Utsikt

 

 

 

 

 

 

 

Fick hålla lite extra koll på vädret då orkanen norr om oss ger oss lite mer vind. Tog beslutet att segla till La Gomera då vindarna var i rätt riktning. Stack på lördagsmorgonen när det fortfarande var mörkt så vi fick en urläcker soluppgång. Lite vind i början men sen blev det helt perfekt med vind akterifrån. Hade motströms men fick på riktigt uppleva dom riktigt långa Atlantvågorna. Ser ut som berg som närmar sig men man bara flyter med på ett behagligt sätt i denna vindstyrkan skall vi nog tillägga. Havet är över 3000 meter djupt där vi seglat. Nästa vecka blir det att uppleva San Sebastián som verkar vara en härlig stad. Annorlunda mot vi sett tidigare på denna resan, fullt med folk och liv och stor marina. Livet är härligt !

 

Published by

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *